Descriere și scopul clusterului BIO Concept Valea Prahovei

Valea Prahovei este una dintre regiunile turistice cele mai renumite din Munții Carpați din România, fiind situată pe traseul râului Prahova. Valea Prahovei este așezată în partea de sud-est a României, în nordul Munteniei, în bazinul superior și mijlociu al râului cu același nume, afluent al Ialomiței. Ea se învecinează la sud cu câmpia piemontană a Ploieștilor, la vest cu județul Dâmbovița peste masivul Bucegi, la nord cu depresiunea Brașovului și orașul Brașov, iar la est cu Valea Doftanei, peste munții Baiului și Piatra Mare. În sectorul sudic, valea Prahovei formează limita între Subcarpații Getici și Subcarpații Curburii.

Principalul centru urban este municipiul Câmpina, celelalte orașe aflate pe valea Prahovei fiind (de la sud la nord) Comarnic, Breaza, Sinaia, Bușteni și Azuga (în județul Prahova), precum și Predeal (oraș din județul Brașov). Majoritatea acestor orașe sunt stațiuni turistice montane. Dintre acestea, Breaza este situată în NV-ul județului, pe râul Prahova, în lungul magistralei feroviare și a drumului național DN1 (E60), ce leagă capitala de vestul României și Europa Centrală. Breaza este situată la 45 Km de Ploiești, 100Km de București și 60 Km de Brașov. La nivelul strategiei de dezvoltare regională este menționată, alături de Câmpina, ca un punct de intrare în Valea Prahovei cu potențial turistic, de practicare a culturilor bio și de tratament.

Prahova, constituie unul dintre cele mai dezvoltate județe ale României, cu un mare potențial turistic. Zona colinară aparținând Subcarpaților este una dintre cele mai atractive. Cea mai mare parte a localității este pe partea dreaptă a Prahovei, pe o terasă desfășurată între 450-550m. Altitudinile extreme ale așezării ating 800-900m la contactul cu muntele, în nordul localității și 425m, în albia râului, în sudul localității.

Terenurile agricole însumează 3051 ha (60,2%), fiind reprezentate de – fânețe (40,2%), pășuni (11,7%), livezi (6,5%), arabil (1,8%).

Suprafațele de teren arabil sunt ecologice, nepoluate , făcând zona ideală pentru practicarea agriculturii ecologice și recoltării și procesării produselor naturale precum cătina, măceșul, păducelul și turism, agroturism, reprezentând activități economice nepoluante.

Valea Prahovei este o zonă a biodiversității și a unui cadru natural unic care a condus la crearea unbei salbe de stațiuni turistice și de agrement precum Predeal, Azuga, Bușteni, Sinaia, Posada, Comarnic. Aerul este pur pe toată Valea, culminând cu aerul din Breaza, asemănător celui al stațiunii elvețiene DAVOS, este bogat în ioni negativi și ozon.

Ionii negativi sunt adevărate vitamine ale aerului, stimulând și armonizând majoritatea proceselor vitale. Ei contribuie la o mai bună oxigenare cerebrală, accelerează procesele mentale și îmbunătățește memoria, crește rapiditatea reflexelor, previne și chiar suprimă iritabilitatea, stresul și face somnul rapid și profund.

Pornind de la viziunea clusterului centrată pe alimentația bio și mod de viață sănătos, un grup de întreprinderi și asociații,instituții, societăți comerciale, reprezentanți ai administrației publice locale și diverse persoane fizice hotărăsc colaborarea în sistem cluster pentru constituirea Clusterului Valea Prahovei Bio Concept.

Clusterul va urmări dezvoltarea competitivității si durabilității sectorului ecologic, bio și naturist prin înființarea de firme specializate: Bio Tehnologie, Bio Medical, Bio Agro și alte industrii conexe.

Turismul reprezintă domeniul de activitate cu cel mai important potenţial pentru creştere economică. Aerul și produsele zonei oferă o destinaţie specială, prin originalitatea peisajului (relief, apă, vegetaţie, faună, populaţie şi aşezări umane), conferindu-i şi o valoare turistică pe plan internaţional.

Valorificarea  atracţiilor turistice din zonă printr-un cluster poate contribui la creşterea  economică a unor centre rurale şi urbane în declin, prin atragerea investitorilor şi, implicit, favorizarea apariţiei şi dezvoltării firmelor locale, transformând areale cu competitivitate economică scăzută în zone atractive pentru investitori.

În prezent în zonă se produc anual cca. 200 to. de plante certificate ecologic care sunt destinate exportului.

Clusterul Valea Prahovei Bio Concept a apărut astfel ca o necesitate regională care poate servi atât capitala cât și consumatori internaționali, fiind unic prin diversitatea și specificitatea activităților sale.

  1. Scopul clusterului

Clusterul are scopul de a armoniza și reprezenta interesele întreprinderilor, cercetării, administrației și entităților catalizator în vederea creșterii competitivității economice și creării de competențe, dezvoltării durabile și sustenabile, internaționalizării membrilor, perfecționării profesionale a managerilor și a angajaților, administrării unei baze de date comune, participarea în rețele naționale și europene, creșterea potențialului de inovare a întreprinderilor în sectoarele:

  • Agricultură și horticultură bio, Bio Medical, Bio Tehnologie
  • Bioeconomie
  • Turism și identitate culturală (balneo, medical, cultural, de drumeții);
  • Nutrienți alimentari, produse cosmentice
  • Protecția și conservarea mediului
  • Energii regenerabile
  • Sectoare creative și culturale
  • Inovare socială

De asemenea, clusterul va susține înființarea unui ecoparc industrial, de procesare, logistic, de export. Acest parc va valorifica interesul investitorilor străini de crearea unor unități moderne de procesare a materiilor prime ecologice.

În acest scop, clusterul va dezvolta servicii specifice de cercetare, dezvoltare și inovare, internaționalizare, marketing și branding, învățământ și va asigura o guvernanță tip cluster, pe baza obiectivelor descrise mai jos.

  1. Obiectivele principale ale clusterului
  2. Obiective de cercetare, dezvoltare și inovare
  • Dezvoltarea de produse și servicii noi și promovarea acestor
  • Participarea și sau inițierea de proiecte pentru membri, cu finanțare din fonduri naționale și sau europene;
  1. Obiective de marketing, internaționalizare și branding
  • Promovarea ofertei de export a firmelor membre prin canale promoționale adecvate (târguri, misiuni, trade show)
  • Organizarea de contacte și match-making;
  • Crearea unui brand al clusterului
  • Atragerea de investiții
  • Participarea la rețele naționale și europene
  • Colaborare transfrontalieră și transnațională
  • Colaborarea cu alte clustere din țară și din străinătate în vederea realizării unor parteneriate strategice
  1. Obiective de training și învățământ
  • Dezvoltarea de cursuri și module educaționale adecvate nevoilor clusterului
  • Perfecționarea managerială a membrilor și a angajaților
  1. Obiective de comunicare
  • Atragerea de noi membrii în cluster cu interese comune membrilor fondatori
  • Reprezentarea intereselor membrilor în fața autorităților publice locale și centrale și față de terți
  • Crearea site-ului bilingv
  • Elaborarea de propuneri legislative privind producția de produse agricole și alimentare certificate ecologic, protecția mediului , în special mediul local etc.
  1. Obiective de guvernanță
  • Elaborarea unei strategii de dezvoltare și de internaționalizare, marketing, promovare networking care să fundamenteze obiectivel de mai sus și modul lor de atingere;
  • Dezvoltarea de instrumente adecvate de guvernanță (grupuri de lucru, întâlniri cu membrii clusterului).

Obiectivele de mai sus vor fi revalidate și îmbunătățite odată cu procesul de elaborare a strategiei de cluster. Această strategie va avea la bază un proces ciclic în care vor fi implicați toți membrii clusterului, instituindu-se astfel într-o comunitate de practică ce va consolida încrederea între membri.

Parteneri

Pereco

Am crezut intotdeauna in acest fruct, care, nu intamplator are culoarea aurului. Am inceput activitatea cand agricultura ecologica era un trend in afara tarii dar fara prea mare viitor in Romania.

Am crezut ca putem schimba acest lucru si am luptat pentru asta. Putem spune acum ca am reusit. Avem produse premium cu care ne mandrim si cu care nu ne este teama sa facem fata oricarei competitii. Suntem BIOCA si oferim consumatorilor produse de calitate din catina ecologica.

Adresa: Str. Eminescu Mihai, 233, Com. Brazi, Prahova
Email: office@pereco.ro
Contact: +40 722.735.901
Website: http://www.catinaeco.ro

Bio Catina Cooperativa Agricola

Toate plantațiile noastre sunt certificate ecologic sau în conversie ecologică. Folosim numai substanțe certificate ecologic.

Adresa: Comuna Valea Mare, Sat Livezile, Nr.299, Județul Dâmbovița
Email: office@biocatinaromania.ro
Contact: +40 722.929.772
Website: http://www.biocatinaromania.ro

PFA Stan C. Anca Madalina

Stupina noastra esta amplasata in localitatea Rusetu, jud. Buzau, o comuna aflata în plină câmpie, la confluența a trei județe: Buzău, Brăila și Ialomița. Dintotdeauna aici a fost o câmpie mănoasă care influenteaza calitatea aerului si sanatatea naturala a plantelor si florilor, cu efecte directe asupra calitatii produselor apicole. Urmărind pas cu pas activitatea lor și documentându-mă asupra calităților culinar- terapeutice ale mierii și celorlalte produse din miere am concretizat totul într-un singur cuvânt: AUR. De aceea vin în întâmpinarea dumneavoastră cu această provocare și propunere de a descoperii atât în plan material cât și spiritual “Aurul din flori”. In plus, pentru ca ne place sa facem lucruri de calitate, produsele noastre sunt si certificate ecologic.

Contact: (+40) 765.211.721
Adresa: Comuna Rușețu, jud. Buzău
Email: dutuanca@yahoo.com

Exclusiv Roboti

Roboții schimbă treptat fiecare industrie, iar agricultura nu este o excepție. Exclusiv Roboti încearcă să producă roboți folosiți la recoltarea fructelor și întreținerea livezilor.

Contact: (+40) 720.535.359
Email: office@robotesc.ro
Adresa: Str. Brazilor, Bărcănești – Tătărani, jud. Prahova

Website: https://www.robotesc.ro/

UPG Ploiești

Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești este o instituție de învățământ din România, înființată în anul 1948.

Contact: (+40) 244.573 171

Adresa: B-dul Bucureşti, nr. 39 , cod 100680, Ploieşti, România, PO BOX 52

Website: https://www.upg-ploiesti.ro

Liceul Tehnologic ”N. Balcescu” Alexandria

Liceul Tehnologic ”N. Balcescu” Alexandria este vechiul Grup Scolar Agricol Alexandria din judetul Teleorman !

Contact: (+40) 722.234.092
Adresa: Str. Libertatii, nr.69, Alexandria
Website: Facebook

INTEGRO MANAGEMENT CONSULT

Integro Management Consult SRL (IMC) este o companie cu capital integral romanesc, specializata in servciii de consultanta pentru agricultura ecologică. Ofera servicii bazata pe experienta vasta cumulata din anul 2008 si pana in prezent in acest domeniu.
Initiativa IMC a pornit de la nevoia de informatie si sprijin aplicat in identificarea celor mai bune solutii de gestionare a activitatilor producatorilor precum si de dezvoltare a afacerilor ecologice inclusiv prin consultanță pentru accesarea fondurilor europene investitionale si non investitionale. IMC este in strinsa colaborare cu multe alte entitati private si de stat de consultanță specializate privind agricultura ecologică din Germania și Austria, precum și alte țări din UE și din afara UE.

Contact: (+40) 723.935.300
Adresa: Str. Bdul Eroilor., nr. 118, Voluntari, Judet Ilfov, Romania
Email: integromc@gmail.com

Sana Plant Extract

Povestea a inceput in anul 2014 cand am pornit pe un drum total necunoscut, indemnati de dorinta de a obtine produse realizate integral in Romania, sanatoase. De atunci si pana acum am invatat, am muncit, am gresit, am coborat si apoi ne-am ridicat, intr-un cuvant ne-am luptat pentru visul nostru. Acum putem spune ca am reusit, avem o plantatie ecologica de aronia, soc si lavanda.
In plus, am realizat si sucuri pure si sanatoase, care fac fata oricarei concurente. Si pentru ca ne mandrim ca avem produse realizat integral in Romania, sucul AROMELA reflecta culorile specifice tarii noastre: albastru/galben/rosu.

Email: contact@aromela.ro
Mobil: (+40) 730.089.468
Magazin online: https://www.aromela.ro

BIO Ideal

Suntem un magazin numai cu produse certificate ecologic. Am creat acest concept de magazin in Ploiesti dar functionam si online. Suntem primii clienti ai magazinului nostru si nu vrem sa riscam absolut nimic cand vine vorba de sanatatea noastra sau a celor dragi noua. De aceea, incercam sa aducem cele mai bune produse si aproape de tine, in special cele românești dorind o dezvolare generala a acestei piețe.

Contact: (+40) 725.074.814
Email: office@bioideal.ro
Adresa: Strada Republicii nr.1A complex B langa Electrica Ploiesti, Romania
Website: http://www.bioideal.ro

PFA Istrate Adrian Alexandru

Producem si comercializam miere, faguri, pastura, polen, laptisor de matca, inventar apicol cum ar fi: lazi de stupi (toate modelele ce se practica in apicultura), rame, diafragme, colectoare de polen, roinite, micronuclee, pavilioane apicole si altele.
Stupinele noastre sunt amplasate in Delta Dunarii. In plus, produsele noastre sunt certificate ecologice si ca urmare clientii au garantia puritatii si calitatii acestora.

Contact: (+40) 742.071.419
Email: adrianistrate1@yahoo.com
Adresa: Comuna Chilia Veche, jud. Tulcea

Ferma Ecologică BIODUMBRAVA

Ferma ecologica Biodumbrava a luat fiinta in anul 2009-2010 fiind printre primele ferme de profil ecologic in apropiere de Bucuresti. Fiind adeptii conceptului “Sanatate prin alimentatie”, ferma ecologia Biodumbrava a facut pionerat in agricultura bio romaneasca introducand pentru prima data in tara intr-o cultura organizata mai multe tipuri de legume cum sunt: kale, mangold, macris, red mustard, tatsoi, andive, cicoare…etc. Gratie acestor eforturi ferma a fost premiata la nivel national in noiembrie 2013 in cadrul celei de-a doua editie a Galei “Celebrating Life” la categoria nutritie echilibrata de revista “Ce se intampla doctore?“.

Locatie ferma: Com. Joita, str. Primaverii, nr. 24, jud. Giurgiu
Email: dumbravamarin@yahoo.com
Contact: (+40)748.155.570 | (+40)724.543.869 | Facebook
Magazin online:http://www.biodumbrava.ro
Blog:http://biodumbrava.wordpress.com/

USH Pro Business

USH Pro Business este un Centru specializat pentru activitati dedicate mediului antreprenorial al Universitatii “Spiru Haret”, fiind conceput pentru a sprijini companiile si a oferi solutii pentru sustinerea competitivitatii.

Contact: +40 216.500.014

Website: http://www.ushprobusiness.ro

CAE Ploiesti

Dezvoltat în 2017, CAE susține firmele pentru a deveni competitive pe plan internațional și sprijină crearea unei culturi locale orientată către export.

Contact: 0244.516.666

Adresa: Strada Cuza Vodă Nr. 8, Ploiești, Prahova

Website: http://www.caeploiesti.ro

IBA Bucuresti

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București este o organizație de cercetare publică cu finanțare extrabugetară, aflată în coordonarea Ministerului Cercetării și Inovării, cu activitate de cercetare în domeniul alimentar și nutriție, dezvoltare de produse și tehnologii dar și servicii în domeniu, inclusiv producție la scară mică de alimente personalizate.

Sediu social:Str. Dinu Vintilă, Nr.6, Cod 021102, Sector 2, București
Contact: +40 212.109.128
Website: http://bioresurse.ro/

Asociatia Proecologic Sistem

Scopul principal al Asociatiei “PROECOLOGIC SISTEM” este promovarea excelentei in domeniul comercializarii produselor ecologice certificate.

Contact: (+40) 722.735.901
Email: office@proecologicsistem.com
Adresa: Str. M. Eminescu, nr. 233, Brazi-Bătești, jud. Prahova

Website: http://www.bioconceptvaleaprahovei.ro/asociatie/

Nasul Roșu

Ne-am îndrăgostit de cultivarea legumelor acum 10 ani când m-am mutat de la oraș la țară. Motivul pentru care am început sa ne cultivăm propriile noastre legume a fost cel mai bun de pe lume, fiica noastră, Ioana. La întrebarea, ce produse sănătoase pot sa-i dau sa mănânce ca să crească frumos, nu am știut sa răspund. Am vrut sa-i ofer o hrana pură, simplă și adevărată, făcută chiar de mâna noastră. Și am reușit. Acum vreau sa te bucuri și tu de aceste legume minunate care înseamnă sănătate și gust.

Epicerie: București, Cornescu 10B, sector 1, zona piața Floreasca

Fermă: Palanca, Principală 19A, jud. Prahova

contact@nasulrosu.ro | +4 0751 041 300 | Facebook | Instagram
Magazin online: http://www.nasulrosu.ro/

Gradina de Lavanda

Povestea Grădinei de Lavandă a început în joacă, în grădina propriei case. Spectacolul lavandei înflorite, buchetele proaspăt culese care îți răsfață simțurile ne-au făcut să mutăm această minune mov în câmp. Dar pentru a simți cu adevărat ce înseamnă un câmp mov de lavandă trebuie să trăiești această experiență.

Suntem o fermă de familie ce am început acest proiect cu multă energie și entuziastm. Ne-am propus să respectăm natura funcționând după regulile unei plantații bio astfel încât clienții nostrii să fie beneficiarii unor produse 100% naturale.

Energie ne dau cei care vin să ne viziteze și să se bucure de această minune mov. Dacă sfârșitul de Iunie vă găsește prin zonă nu ezitați să ne contactați și să ne vizitați.

Cristina Militoiu

Telefon: (+40) 729.600.721 | Gradinadelavanda
Email: gradinadelavanda@yahoo.com
Adresa: Sat Țipărești, Prahova

PFA Vladila Lucian

Stupinele noastre sunt amplasate in orasul cu cel mai curat aer din Romania. Astfel, este cunoscut deja ca Breaza este orasul in care traiesc si cei mai multi oameni care au peste 100 de ani.
Daca albinele noastre ar putea vorbi ar confirma calitatea aerului. Pentru ca nu pot, ne confirma acest lucru prin calitatea mierii si a produselor rezultate.

Telefon: (+40) 721.495.475
Email: vladila205@yahoo.com
Adresa: Breaza Prahova Str.Duzilor Nr. 8

Universitatea Spiru Haret

Institutie de învatamânt superior acreditata, persoana juridica de drept privat si de utilitate publica, parte a sistemului national de învatamânt.

Sediul central: Str. Ion Ghica, Nr. 13, Sector 3, Bucureşti
Contact: +40 214.551.000
Email: info@spiruharet.ro
Website: http://www.spiruharet.ro/

Directia Agricola Prahova

Directia pentru Agricultura Judeteana este responsabila cu implementarea politicilor si strategiilor ministerului la nivelul judetului; asistenta tehnica, informare, îndrumare si consiliere pentru obtinerea fondurilor europene si nationale în randul fermierilor.

Sediul central: Ploiesti, str Anton Pann, nr.7, Prahova.
Contact: +40 244.593.210
Email: directiaagricola@dadrph.ro
Website: http://www.dadrph.ro

Asociatia A.P.G.E.T. – D.G.

Scopul asociatiei APGET-DG este promovarea activitatii teoretice si practice din domeniul geografiei, ecologiei si turismului in Romania si in strainatate.

Email: contact@apget.org.ro
Website: http://www.dadrph.ro

Carpe Solem

Servicii de management si consultanta, accesare de fonduri structurale in diverse domenii, strategii de branding.

Contact: +40 722.539.767
Website: http://www.carpesolem.ro

MKVIAROM SOLUTIONS

MKVIAROM SOLUTIONS SRL oferă servicii de:

  • consultanță pentru afaceri și management;
  • studii de piață și cercetare;
  • proiectare și asistență tehnică pentru inginerie civilă (clădiri, poduri) și infrastructură rutieră:
    • drumuri de exploatare agricolă
    • platforme carosabile pentru obiective industriale
    • drumuri comunale, județene, naționale
  • obținere avize CNADNR pentru amplasare și acces la drumuri naționale;

Contact: (+40) 0724.414.566 | (+40) 0773.346.295
Email: mkviaromsolutions@yahoo.com
Adresa: Strada Dunării, Alexandria, Teleorman